Παρασκευή 23 Μαρτίου 2007

151 Καθηγητές του Πανεπιστημίου Πατρών Καταδικάζουν τις Καταλήψεις

Εκ μέρους ομάδας μελών ΔΕΠ με την επωνυμία "Κίνησης για την Προάσπιση των Ακαδημαϊκών  Ελευθεριών" σας αποστέλλω ενημέρωση για μια θέση μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών επί του θέματος των καταλήψεων. Ενός φαινομένου που κυριολεκτικά έχει διαλύσει τα τελευταία χρόνια το Ελληνικό Πανεπιστήμιο, με ανυπολόγιστες και ανεπανόρθωτες επιπτώσεις κυρίως στους νέους φοιτητές που μετά από ένα «αγώνα ζωής» εξασφάλισαν την πρόσβαση στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Η θέση η οποία και αποτυπώνεται από το λιτό αλλά πολύ ουσιαστικό κείμενο που ακολουθεί στη συνέχεια, έχει προς το παρόν υπογραφεί (παρά το γεγονός ότι μας στερείται η δυνατότητα πρόσβασης στους χώρους του Πανεπιστημίου για σχεδόν 3 μήνες) από 151 μέλη Διδακτικού και Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του Πανεπιστημίου Πατρών.

Κείμενο
«Οι υπογράφοντες, μέλη ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Πατρών, θεωρούμε ότι οι Καταλήψεις είναι πράξεις βίας  που οδηγούν στη διάλυση του Πανεπιστημίου και εκφράζομε την αγωνία μας για την επικρατούσα κατάσταση.  Κάθε μέλος ΔΕΠ και ιδιαίτερα τα όργανα Διοίκησης, πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν.»

Η θέση αυτή έχει βέβαια αιτιολογηθεί με πολλά emails στο announces του Πανεπιστημίου αλλά υπογράφηκε μόνο το λιτό αυτό κείμενο που διατυπώνει την θέση χωρίς καμια επιπλέον αιτιολόγηση. Η θέση αποσκοπεί στον προβληματισμό της Πανεπιστημιακής κοινότητας και κυρίως των φοιτητών (αλλά και όλης της κοινωνίας) επί του φαινομένου των καταλήψεων και των επιπτώσεων που αυτό έχει στο μέλλον του Δημόσιου Πανεπιστημίου.


Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Αν Καθηγητής
Πανεπιστήμιο Πατρών



Σάββατο 17 Μαρτίου 2007

Τα Top 518 Universities 2006 και το Παν/μιο Πατρών. - And The True Cost of downtime

Αγαπητέ Συνάδελφε,

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου πως οι παράμετροι που αναφέρεις και η απόκλιση τους από τα πραγματικά στοιχεία όσον αφορά το ΠΠ δεν μπορούν να χαρακτηρίσουν την λίστα ως «αξιόπιστη».
Χαίρομαι επίσης που αντίστοιχες «αξιόπιστες» λίστες δεν έχουν συμπεριλάβει δείκτες όπως
  • Αριθμός ημερών λειτουργίας/αριθμός ημερών κατάληψης (συνάδελφος πρότεινε να κάνουμε αίτηση στην Guinness World Records για το δείκτη αυτό),
  • Αριθμός ημερών απεργίας Πανεπιστημιακών δασκάλων (πραγματικής ή πλασματικής)/

Τρίτη 6 Μαρτίου 2007

Περί καταλήψεων ο λόγος



Κύριε Πρόεδρε,

Σε απάντηση του από 5 Μαρτίου 2007 μηνύματος σας, Χαίρομαι για την διαπίστωση σας ότι το θέμα των Καταλήψεων είναι «ένα θέμα που έχει διαλύσει κυριολεκτικά τα Πανεπιστήμια τα τελευταία χρόνια».
Αυτό υποθέτω πως σημαίνει ότι αξίζει να αναλώνεται κανείς για το θέμα αυτό (και ευχαριστώ για την κατανόηση), εξαρτάται βέβαια, και πάντα από τις προτεραιότητες που ο καθένας μας βάζει.
Θα ήθελα όμως να μου δώσετε και τη λίστα των όποιων προσπαθειών «γίνονται για την αναβάθμισή τους» και τις έχει υποσκάψει. Ίσως μου επιτρέψετε να αριθμήσω μερικές: Αναβάθμιση

Δευτέρα 5 Μαρτίου 2007

Μια αντιδιαμετρικά αντίθετη άποψη ...

«Σχεδόν όλοι οι Πανεπιστημιακοί ανεξαρτήτως παράταξης ετάχθησαν κατά του Νόμου Πλαισίου ... »
«Μια αντιδιαμετρικά αντίθετη άποψη … » (Magazino Δευτέρας 5 Μαρ 2007 6:10-7:00)
 
Κύριε Μ...,

Την Δευτέρα 5 Μαρτίου μου ζητήθηκε από την κ. Παλαιολόγου, εργαζόμενη του ραδιοφωνικού σταθμού σας, να βγω σε τηλεφωνική επικοινωνία μαζί σας στα πλαίσια μιας εκπομπής για την Παιδεία, την οποία έχετε προγραμματισμένη για τις 6:00-7:00 με στόχο να συζητήσουμε το θέμα που θίγω στην επιστολή μου που δημοσιεύθηκε σαν πρωτοσέλιδο την Πελοπόννησο της Παρασκευής 2 Μαρτίου.
 

Αν και αρχικά αρνήθηκα, για λόγους που σας εξήγησα, η επιμονή της κ. Παλαιολόγου για το ενδιαφέρον του θέματος που εξέθετα στην εν λόγω επιστολή μου μαζί με την διαβεβαίωση πως η συζήτηση θα αφορά το θέμα της επιστολής αποδέχθηκα την πρόσκληση με σκοπό να βοηθήσω μέσα από αυτή την διαδικασία στην ενημέρωση των ακροατών σας για την σημερινή κατάσταση του εκπαιδευτικού συστήματος στα Πανεπιστήμια. Το ίδιο με διαβεβαιώσατε και εσείς στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε μετά από τηλεφωνική σας κλίση αργότερα.
 

Δυστυχώς η συνέχεια σας διέψευσε καθώς διαφάνηκε αμέσως με την εισαγωγή που μου
κάνατε ότι ο λόγος που με καλέσατε δεν ήταν αυτός της επιστολής, η έκκληση μου δηλαδή

Σάββατο 3 Μαρτίου 2007

Πρόταση Αναβάθμισης του "Μαθήματος"

ΠΡΟΤΑΣΗ
για την αναβάθμιση «ΤΟΥ ΜΑΘΗΜΑΤΟΣ»
στα πλαίσια του έργου
Αναβάθμιση Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος ΗΜ&ΤΥ


Αγαπητέ ΕΥ του έργου,
Αγαπητοί συνάδελφοι,
 

Με μια πρόχειρη ματιά στο επισυναπτόμενο αρχείο με τις προτάσεις για αναβάθμιση μαθημάτων του Τμήματος, διαπίστωσα πως δεν έχει περιληφθεί αίτημα από κανένα συνάδελφο (ή μεταπτυχιακό φοιτητή ή φοιτητή) για την αναβάθμιση του βασικότερου μαθήματος (“του μαθήματος”) το οποίο όπως θα επιχειρηματολογήσω παρακάτω ικανοποιεί τη σειρά κριτηρίων που θέσπισε η «επιστημονική επιτροπή διαχείρισης» του ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ, και όχι μόνο, για την αναβάθμιση του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

 
Πρόκειται για το σημαντικότερο μάθημα κορμού το οποίο: 
 
  1. διδάσκεται διαχρονικά στο Ελληνικό Πανεπιστήμιο και διαπερνά όλες τις αναβαθμίσεις προγραμμάτων σπουδών (δυστυχώς η επιτροπή δεν έβαλε κριτήριο για τέτοιο μάθημα),
 
  1. διδάσκεται και στα 2 εξάμηνα και στο χειμερινό αλλά και στο εαρινό (και πάλι η επιτροπή δεν έβαλε κριτήριο για τέτοιο μάθημα),
 
  1. διδάσκεται σε όλα τα έτη, άρα σχετίζεται με μαθήματα κορμού (τριών πρώτων ετών) και μάλιστα και με τα 3 (ικανοποίηση 2ου  κριτηρίου  - και πάλι η επιτροπή δεν προέβλεψε bonus για μάθημα που σχετίζεται με περισσότερα από ένα έτη) αλλά και τα 4ο και 5ο (ικανοποίηση 3ου  κριτηρίου  - διαλέξεις των μαθημάτων του 4ου και 5ου έτους)
 
  1. διαθέτει εργαστήριο και μάλιστα δια-τομεακό στο οποίο ασκούνται φοιτητές όχι μόνο των «μαθημάτων κορμού 4ου ή 5ου έτους» -(ικανοποίηση 1ου κριτηρίου) αλλά και των τριών πρώτων ετών (και πάλι η επιστημονική επιτροπή δεν έβαλε τέτοιο κριτήριο καθώς από ότι θυμάμαι το συγκεκριμένο μάθημα δεν χρηματοδοτήθηκε στην Α’ φάση του έργου)
 
  1. στη διδασκαλία του συμμετέχουν (εκτός από μέλη ΔΕΠ) και φοιτητές που είμαι σίγουρος ότι «έχουν τα λιγότερα παραδοτέα» (ικανοποίηση 4ου κριτηρίου) αλλά καθώς από τα παραπάνω είναι σαφές ότι δεν υπάρχουν άλλα αιτήματα που πληρούν τα ίδια κριτήρια με αυτό, το bonus του κριτηρίου αυτού δεν θα προσμετρηθεί,
 
  1. μπορεί και εκτελείτε χωρίς τη παρουσία των φοιτητών στο χώρο του Πανεπιστημίου (αλλά από το σπίτι τους) χάρη στη χρήση όχι βέβαια τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών που προβλέπει το Πρόγραμμα (και εδώ ίσως υπάρχει ένα πρόβλημα) αλλά παραδοσιακών τεχνολογιών που θυμίζουν άλλες εποχές,
 
  1. διδάσκεται (διαλέξεις + φροντιστήριο +εργαστήριο) 24 ώρες την ημέρα και σύμφωνα με το σχέδιο εισήγησης της επιτροπής (άλλης επιτροπής όχι της «επιστημονικής») προς την Σύγκλητο (το οποίο προτείνει σαν βάση υπολογισμού των μαθημάτων τις διδακτικές μονάδες και όχι τις εβδομάδες) ικανοποιεί πλήρως το βασικό κριτήριο κατά το οποίο «Ελάχιστος αριθμός διδακτικών μονάδων για κάθε διδασκόμενο μάθημα είναι οι 36 διδακτικές μονάδες (αντιστοιχούν σε 12 τρίωρες διδασκαλίες με αντιστοιχία μιας διδακτικής μονάδας ανά ώρα) κατανεμημένων σε όλη τη διάρκεια του ακαδημαϊκού εξαμήνου το οποίο διαρκεί 13 εβδομάδες διδασκαλίας.» Καθώς η επιτροπή (και πάλι όχι η «επιστημονική») δεν  διευκρινίζει αν συμπεριλαμβάνονται τα σαββατοκύριακα δεν τα υπολογίζω. Με τα δεδομένα αυτά οι διδακτικές μονάδες είναι 5ημέρες/εβδομάδα Χ 24 ώρες/ημέρα Χ 13 εβδομάδες/ακαδημαϊκό εξάμηνο Χ 2 εξάμηνα/έτος =  3120 διδακτικές μονάδες, και
 
Πολύ φοβάμαι πως εδώ θα πρέπει να σταματήσω τους υπολογισμούς γιατί πρέπει άμεσα να δώσουμε Πτυχίο σε όλους του φοιτητές μας (ακόμη και τους πρωτοετείς και ας κινδυνεύω να κατηγορηθώ με αυτό το τελευταίο για τακτοποίηση «ημετέρων») και δυστυχώς να μείνουμε χωρίς χρηματοδότηση καθώς αυτή άμεσα εξαρτάται από τον αριθμό των φοιτητών με το νέο Νόμο (η περίπτωση αυτή και πάλι διέφυγε της επιτροπής).
 
Εν κατακλείδι, υποβάλω εγώ το αίτημα (και αυτό μου δίνει πρόσθετο bonus καθώς δεν έχω υποβάλλει καμία άλλη πρόταση) για την "ποιοτική αναβάθμιση" του “μαθήματος των καταλήψεων” (σίγουρα του μοναδικού μαθήματος που έχει τόσο μεγάλη διατομεακή αλλά και διατμηματική αποδοχή και στήριξη - αν εξαιρέσει κανείς μια ομάδα «αντιδραστικών» που θέλουν να πιστεύουν πως η Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν το στηρίζει) ώστε αυτές (οι καταλήψεις) να είναι πιστές "στις ακαδημαϊκές παραδόσεις, τις κοινωνικές ανάγκες" και προπαντός "τη διεθνή πραγματικότητα". Στόχοι όλοι, άμεσοι, του Προγράμματος «Αναβάθμιση Προγράμματος Σπουδών του Τμήματος ΗΜ&ΤΥ» και όχι μόνο.
 
Είναι ώρα ευθύνης για την Πανεπιστημιακή κοινότητα και κύρια για τα μέλη ΔΕΠ. Η ιστορία καταγράφει μια από τις πιο μελανές περιόδους του Ελληνικού Πανεπιστημίου.
Είμαστε παρόντες;
 
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
2 Μαρτίου 2007

Πέμπτη 1 Μαρτίου 2007

Re: ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ και οι ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ πίστες του ΧΕΛΜΟΥ

Αγαπητέ Σταύρο,
Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω με αυτά που θα πω στη συνέχεια τους συναδέλφους εκείνους που είναι λάτρεις του Χελμού, λάτρεις της ελευθερίας κίνησης, της ταχύτητας, του καθαρού αέρα στις πίστες του Χελμού. 
Ήταν σήμερα (28 Φλεβάρη) μια υπέροχη μέρα εκεί πάνω. Εκεί ψηλά στον καθαρό αέρα. Και ήταν υπέροχη γιατί ξεπέρασα τις αναστολές μου που με κρατούσαν δέσμιο τόσα χρόνια με τα παλιά μου σκι, με τα σκι που δεν με άφηναν να γλιστρήσω ελευθέρα στις νέες πίστες, τις νέες Ευρωπαϊκές πίστες του Χελμού.
Ίσως είναι σύμπτωση αλλά αγόρασα τα σκι μου το 1982. Είναι τύπου Slalom 773 (δέστρες) και

οι ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ πίστες του ΧΕΛΜΟΥ

ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΔΕΠ και οι ΕΥΡΩΠΑΙΚΕΣ  πίστες του ΧΕΛΜΟΥ 

Αγαπητέ Σταύρο,

Λυπάμαι που θα στενοχωρήσω με αυτά που θα πω στη συνέχεια τους
συναδέλφους εκείνους που είναι λάτρεις του Χελμού, λάτρεις της
ελευθερίας κίνησης, της ταχύτητας, του καθαρού αέρα στις πίστες του
Χελμού.
Ήταν σήμερα (28 Φλεβάρη) μια υπέροχη μέρα εκεί πάνω. Εκεί ψηλά στον
καθαρό αέρα. Και ήταν υπέροχη γιατί ξεπέρασα τις αναστολές μου που με
κρατούσαν δέσμιο τόσα χρόνια με τα παλιά μου σκι, με τα σκι που δεν με
άφηναν να γλιστρήσω ελευθέρα στις νέες πίστες, τις νέες Ευρωπαϊκές
πίστες του Χελμού.
Ίσως είναι σύμπτωση αλλά αγόρασα τα σκι μου το 1982. Είναι τύπου Slalom
773 (δέστρες) και Dynastar 1268 (πέδιλα). Με αυτά έμαθα να κάνω τις
πρώτες μου καταβάσεις, με αυτά ήμουν τα επόμενα χρόνια ανάμεσα στους πιο
γρήγορους σκιέρ στις πίστες του Χελμού.
Τα χρόνια περνούσαν και έβλεπα πως κάθε χρόνο όλο και πιο αργά πήγαινα
στις πίστες, όλο και περισσότερες πλάτες έβλεπα και όλο και από πιο
μακριά. Είδα να μένω έξω από τις λίστες των καλών, γρήγορων σκιέρ. Είδα
να με ξεπερνάνε και αυτοί ακόμη οι νέοι σκιέρ που μπήκαν στο παιχνίδι
μόλις προχθές.
Δεν άκουγα τον γιό μου που μου έλεγε «Ρε πατέρα πέταξε επιτέλους αυτά τα
ξεπερασμένα σκι του 80. Δοκίμασε κάτι άλλο και θα δεις πως δεν φταίει η
ηλικία σου».
Μέχρι χθες μανιωδώς υπερασπιζόμουν τα παλιά μου σκι, με αυτά έμαθα, με
αυτά ήμουν στις λίστες των καλύτερων, με αυτά ένιωθα εξοικειωμένος. Δεν
μπορούσα με τίποτε να δεχθώ πως αυτά είναι η αιτία της μιζέριας, της
κακοδαιμονίας που ζούσα εκεί ψηλά τα τελευταία χρόνια.
Σήμερα τόλμησα να κάνω την αλλαγή, να κάνω την δοκιμή, να βάλω κάτω από
τα πόδια μου τα σύγχρονα «σημερινά» σκι. Βρήκα τον παλιό καλό εαυτό μου,
γλίστρησα με ταχύτητα και χωρίς κινδύνους στις νέες Ευρωπαϊκές πίστες
(Στύγα 1 και 2) και Άρτεμης δεξιά. Άφησα την μιζέρια, την κακοδαιμονία
που με μάστιζε τα τελευταία χρόνια. Και σίγουρα δεν νοίκιασα τα καλύτερα
σκι, και σίγουρα θα τα αλλάξω μεθαύριο, σίγουρα θα βρω καλύτερα. Αλλά
πλέον δεν μου περνά από το μυαλό να βάλλω ξανά κάτω από τα πόδια μου,
αλλά ούτε και να δώσω σε φίλο τα S337-1268 του 1982 ski μου. Αποφάσισα ότι μόνο στα σκουπίδια μπορούν να πάνε.
Κάντε το αύριο, κάντε το, το σαββατοκύριακο μεθαύριο. Βρεθείτε εκεί ψηλά
στον καθαρό αέρα, γλιστρήστε χωρίς φόβο, χωρίς αναστολές, γευθείτε την
γοητεία της ταχύτητας, του υγιούς συναγωνισμού με τους άλλους σκιέρ. Μην
αργήσετε όμως γιατί τα χιόνια θα λιώσουν και μετά θα είναι πολύ αργά. Οι
ευρωπαϊκές πίστες του Χελμού θα κλείσουν.
Κλεάνθης Θραμπουλίδης


Πηγή: http://seg.ee.upatras.gr/thrambo/theseis/docs/01-03-2007.pdf