Παρασκευή 16 Μαΐου 2008

H αξιολόγηση του «συστήματος Αξιολόγησης»

Παρασκευή 13/5/2005. Αίθουσα ΗΛ4 κτίριο ΗΜ&ΤΥ.
Λίγο πριν την έναρξη της διάλεξης για το μάθημα «Αρχές & Γλώσσες Προγραμματισμού» του 4ου εξαμήνου μια κυρία με ρωτά αν μπορεί να μοιράσει τα ερωτηματολόγια για την αξιολόγηση. Της απαντώ θετικά.

Ταυτόχρονα ένας φοιτητής που μοίραζε φυλλάδια κατά της αξιολόγησης, ακούγοντας τον όρο «αξιολόγηση» της ζητά να μάθει από που είναι καθώς «εμείς είμαστε κατά της αξιολόγησης».
Η κυρία (του γραφείου αξιολόγησης) προσπάθησε να του εξηγήσει, και αυτό στάθηκε αφορμή για


να προβληματιστώ αν οι φοιτητές μας έχουν ενημερωθεί για αυτό το σύστημα αξιολόγησης που λειτουργεί εδώ και χρόνια στο Πανεπιστήμιο. Σε σχετική ερώτηση μου δεν εμφανίσθηκε ούτε ένας φοιτητής που να γνωρίζει τι είναι αυτό το σύστημα αξιολόγησης. Παρακάλεσα την κυρία να ενημερώσει όλους τους φοιτητές πριν από την διανομή των ερωτηματολογίων. Παραθέτω την ενημέρωση.


«Το έντυπο που θα σας δώσω είναι το ερωτηματολόγιο για την αξιολόγηση. Θα βάζετε σταυρό σε ένα κουτάκι για κάθε ερώτηση. Αν δεν ξέρετε κάποια ερώτηση θα την αφήνετε.» και απευθύνθηκε σε μένα. «Μπορώ να τα μοιράσω τώρα;» Την ρώτησα αν αυτό είναι ενημέρωση και μου απάντησε πως αυτό τους έχουν πει από το γραφείο. Διακρίνοντας βέβαια την δυσφορία μου είπε «Αν δεν θέλετε να μην τα μοιράσω».

Ναι! δεν θέλω τέτοια αξιολόγηση. Θεωρώ πως υποβαθμίζει την εικόνα του Πανεπιστημίου, υποβαθμίζει την όποια προσπάθεια καταβάλω για να βελτιώσω την εκπαιδευτική διαδικασία.

Μια στοιχειώδης ενημέρωση για τους στόχους της αξιολόγησης, για τον σκοπό για τον οποίο έχει θεσπισθεί (αν έχει θεσπισθεί; γιατί μπορεί να την κάνουμε μόνο και μόνο για να λέμε στους «κουτόφραγκους» αλλά και στην πολιτική εξουσία πως έχουμε σύστημα αξιολόγησης), για την ανάγκη θετικής αντιμετώπισης από την μεριά των φοιτητών, κλπ. αποτελούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις για την ουσιαστική λειτουργία ενός συστήματος αξιολόγησης.

Παρεμπιπτόντως, είναι ενδεικτικό το πως αντιμετωπίζει το τμήμα ΗΜ&ΤΥ την αξιολόγηση. (σχετικό link)

Κλ. Θραμπουλίδης

Υ.Γ. Είναι προφανές ότι επικαλούμαι το Πανεπιστημιακό Άσυλο για την ελεύθερη
διακίνηση απόψεων και ιδεών.

Πηγή: http://seg.ece.upatras.gr/thrambo/theseis/docs/16May2005a.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου