Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

H "Ντροπή" και το πιο σημαντικό για την Πανεπιστημιακή κοινότητα

Αγαπητοί συνάδελφοι,
Ειλικρινά χαίρομαι που επιτέλους τίθεται από συναδέλφους σε αυτό το φόρουμ η βασική αιτία της σημερινής κατάστασης της χώρας που για μένα δεν είναι η οικονομική κρίση αλλά πρωτίστως η κρίση θεσμών και αξιών που διαπερνά την Ελληνική κοινωνία και αναμφισβήτητα το βαρέως νοσούν («…την παιδεία μας να έχει πιάσει πάτο διεθνώς») Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο φέρει την κύρια ευθύνη προς την κατεύθυνση αυτή, καθώς για χρόνια τώρα διαμορφώνει με ένα ανορθόδοξο τρόπο τους πολίτες αυτής της χώρας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι καμία αλλαγή και ανατροπή της φθίνουσας πορείας δεν μπορεί να είναι επιτυχής σε βάθος χρόνου, αν δεν αλλάξει η κατάσταση στο εκπαιδευτικό σύστημα. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο (και γενικότερα το Ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα) νοσεί βαρύτατα και δεν έχει ή συνειδητά δεν θέλει να

Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010

Aνθρωποι και «ανθρωπάκια»

Aνθρωποι και «ανθρωπάκια» localcopy link

Τέτοιοι σοφιστικοί συλλογισμοί προβάλλονται από τις επιμέρους εξουσίες για να συγκαλύψουν: αποκρούουν τη συγκεκριμένη κριτική που τους ασκείται, μεταθέτοντας το επιχείρημα σε ένα ευρύτερο πεδίο, έτσι ώστε η συγκεκριμένη επικρινόμενη συμπεριφορά να χαθεί μέσα στη γενικότητα...

Δεν έχουμε το δικαίωμα να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων

Δεν έχουμε το δικαίωμα, αυτή τη κρίσιμη στιγμή, να φανούμε κατώτεροι των περιστάσεων..... pdf

Ανοικτή επιστολή προς τις Διοικήσεις των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Ιωακείμ Γρυσπολάκη Πρύτανη Πανεπιστημίου Κρήτης)

Οι τρομοκράτες απειλούν ... - Φοβάμαι

**Φοβάμαι να αντιδράσω για τον υπάλληλο που δεν εμφανίζεται καθόλου στην υπηρεσία αλλά παρόλα αυτά πληρώνεται κανονικά.
Φοβάμαι να αντιδράσω για τον φοιτητή που βάζει λουκέτο στο Πανεπιστήμιο.
Φοβάμαι να αντιδράσω για την ΑΠΕΡΓΙΑ-ΚΑΤΑΛΗΨΗ (η προσθήκη του όρου Κατάληψη, για όσους δεν γνωρίζουν, αποτελεί Ελληνική καινοτομία για να απεργούμε και να πληρωνόμαστε)
Φοβάμαι να αντιδράσω για τον φοιτητή που αρπάζει με την βία τα πρακτικά της ΓΣ και διακόπτει τη συνεδρίαση.
Φοβάμαι να βάλω βαθμό κάτω από τη βάση. Φοβάμαι να εκφράσω άποψη στην Γ.Σ. αντίθετη με αυτή των συνδικαλιστών.
Φοβάμαι να αντιδράσω στο φαινόμενο της αντιγραφής.
Φοβάμαι ....
Φοβάμαι ....

Και φυσικά δεν χρειάζεται καν να το πω ή να ζητήσω από κάποιον να με απαλλάξει από αυτόν το φόβο. Δεν υπάρχει λόγος. Μου αρέσει να φοβάμαι. Έτσι γενικά.
Και αν κάποια στιγμή μου ζητήσουν τον λόγο. Ε! κάποιος θα βρεθεί να πει. Βρε παιδία!  Δεν το βλέπετε, δεν κάνει τη δουλειά του γιατί απλά φοβάται.

Αλλά όπως εύστοχα παρατηρεί συνάδελφος
"Είναι φανερό ότι κυβερνάει πλέον ο φόβος, *ό φόβος απώλειας των κεκτημένων!*
Για όλα υπάρχει και από μια βολική δικαιολογία, από όλους εκείνους που "την έχουνε βρει" με την παρούσα άθλια κατάσταση και που *πιο πολύ από **όλα*, ακόμη και από τους τρομοκράτες, *φοβούνται** το φως και τον αγώνα* στα "μαρμαρένια αλώνια" ..."

---------------------------------------------------------------
Kleanthis Thramboulidis
Visiting Professor, Helsinki University of Technology
Assoc. Professor in Software Engineering 

Πηγή: Οι τρομοκράτες απειλούν ... - Φοβάμαι pdf

τα πανεπιστήμια θέλουν να αποφασίζουν εκείνα ...

Αλήθεια με τα τόσα προβλήματα που έχει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αυτό που απασχολεί τους Πρυτάνεις είναι να εξασφαλίσουν τη δυνατότητα επανεκλογής τους (αντιγράφω από το σχετικό άρθρο στα ΝΕΑ “τη δυνατότητα των πρυτανικών αρχών να εκλέγονται για τουλάχιστον δύο συνεχόμενες θητείες”) και να συντηρήσουν το μοναδικό στον κόσμο φαινόμενο των καταλήψεων (“θέλουν να αποφασίζουν εκείνα πώς θα γίνεται π.χ. η αναπλήρωση μαθημάτων που χάνονται λόγω αποχής ή κατάληψης”);

Το πώς αντιμετώπισαν τόσα χρόνια το φαινόμενο των καταλήψεων είναι γνωστό πλέον στην Ελληνική κοινωνία και αποτελεί ίσως το βασικότερο λόγο της σημερινής δεινής κατάστασης του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου. Και σίγουρα η διάταξη αυτή του Νόμου είναι από αυτές που είχαν θετική επίδραση. Ίσως ήταν το μόνο, για πολλά χρόνια τώρα, εξάμηνο που ολοκληρώθηκε επιτυχώς.

Όσο για το ότι “Δεν αρνούνται την αναγκαιότητα εξωτερικής αξιολόγησης, η οποία πάντως μέχρι τώρα δεν έχει προχωρήσει με τους ρυθμούς που προβλέπονταν καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση είχε εγκαταλείψει τη νεοϊδρυθείσα ανεξάρτητη αρχή χωρίς κονδύλια” αποτελεί ένα ακόμη μύθο (εκτός από το ότι

Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010

Υπάρχει γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου

Πηγή

Ο ΛΕΩΝΙΔΑΣ ΚΥΡΚΟΣ τάχθηκε υπέρ της κατάργησης του ακαδημαϊκού ασύλου θεωρώντας ότι υπάρχει μόνο γελοιοποίηση της έννοιας του ασύλου, του κύρους της ακαδημαϊκής κοινότητας και ιδιαίτερα των σπουδαστών, προτείνοντας την θέσπιση ενός «πραγματικού ασύλου διακίνησης ιδεών υπό την ευθύνη των ακαδημαϊκών και με τη δημιουργία μεικτών ομάδων περιφρούρησης». ΤΑ ΝΕΑ  link

Δυστυχώς για μια ακόμη φορά το θέμα του ασύλου ξεχάστηκε χωρίς να δοθεί λύση και χωρίς να είναι ξεκάθαρο ποιοι είναι αυτοί που αντιδρούν.
Μήπως είναι καιρός για την Σύνοδο των Πρυτάνεων να επανεκτιμήσει τη θέση της όπως αυτή εκφράσθηκε στη σύνοδο του Λαυρίου τον Δεκέμβριο του 2009;
"Η συζήτηση επεκτάθηκε και στο ζήτημα του ασύλου για το οποίο 4 Πανεπιστήμια (Παν. Αιγαίου,

Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Ανοικτή Επιστολή στον Πρωθυπουργό

Ανοικτή Επιστολή
Ελσίνκι 13 Ιανουαρίου 2010
Αξιότιμε κ. Πρωθυπουργέ,
Έχω την ευκαιρία στα πλαίσια της εκπαιδευτικής μου άδειας στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι να ζω από κοντά το Φιλανδικό μοντέλο και αναπόφευκτα να κάνω τη σύγκριση με το βαριά νοσούν Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τις αξιέπαινες προσπάθειες σας για την έξοδο της χώρας από την δεινή κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει και σας εύχομαι εκ βάθους καρδιάς καλή επιτυχία. Θέλω όμως να παρατηρήσω ότι το μεγάλο μερίδιο της ευθύνης για την σημερινή κατάσταση της χώρας ανήκει στα Πανεπιστήμια που για χρόνια τώρα διαμορφώνουν με ένα ανορθόδοξο τρόπο τους πολίτες αυτής της χώρας. Είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι καμία αλλαγή δεν μπορεί να είναι επιτυχής σε βάθος χρόνου, αν δεν αλλάξει η κατάσταση αυτή. Το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο νοσεί βαρύτατα και δεν έχει ή συνειδητά δεν θέλει να ενεργοποιήσει τους μηχανισμούς προστασίας του. Τους μηχανισμούς αυτούς αναζητώ εναγωνίως (ως μέλος  ΔΕΠ και ως πατέρας 2 φοιτητών) εδώ και χρόνια για να τους ενεργοποιήσω, αλλά μάταια. Θα μπορούσα να απαριθμήσω πολλά παραδείγματα προς την κατεύθυνση αυτή. Ενδεικτικά σας αναφέρω τρία:
1.       Βίαιες Διακοπές συνεδριάσεων Γενικών Συνελεύσεων Τμημάτων.
Για πολλά χρόνια τώρα το φαινόμενο της βίαιης παρεμπόδισης, από ολιγομελείς ομάδες συνδικαλιστών φοιτητών, διεξαγωγής της ΓΣ επαναλαμβάνεται χωρίς κανένας Πρόεδρος Τμήματος να αποφασίζει να το αναφέρει στη Διοίκηση του Πανεπιστημίου και να ζητήσει την ενεργοποίηση των σχετικών διατάξεων για την διασφάλιση της αποτελεσματικής και προς όφελος των φοιτητών λειτουργιάς του οργάνου διοίκησης του Τμήματος. Πρόσφατα ο Πρόεδρος του Τμήματος προέβει στην ενέργεια αυτή (έγγραφο Προέδρου) και το συμπέρασμα που εξάγεται μέσα από τo γνωμοδοτικό σημείωμα της Νομικής υπηρεσίας του Πανεπιστημίου αλλά και την απόφαση Πρυτανικού Συμβουλίου σε απάντηση άλλου εγγράφου του Προέδρου στο οποίο κατονομάζονται οι υπαίτιοι φοιτητές είναι ενδεικτικό της αδυναμίας του Ελληνικού Πανεπιστημίου να διασφαλίσει την προς όφελος της πλειοψηφίας των φοιτητών λειτουργία του. (σχετικό μήνυμα στην Πανεπιστημιακή κοινότητα)

2.       Περί της άσκησης Πολιτικής Προπαγάνδας από τη λίστα announcements   σχετικό μήνυμα

3.       Επί του τρόπου άσκησης της Διοίκησης στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο ( pdf μορφή ) ( htm μορφή )
Το έγγραφο αυτό κοινοποιήθηκε στον προηγούμενο Πρωθυπουργό της χώρας  και στον υπουργό Παιδείας, που δεν τόλμησαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα αυτό όπως και όλα τα άλλα που οδήγησαν τη χώρα στην σημερινή κατάσταση. 
Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ένας μόνο τρόπος υπάρχει να αντιμετωπισθεί το νούμερο 1 πρόβλημα στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο που πολύ έντεχνα του αποδώσανε  το όνομα «Ασυλο». Να αποφασίσει η Βουλή να το καταργήσει και να βγει ο Πρωθυπουργός της χώρας να το ανακοινώσει στην κοινωνία και ταυτόχρονα να δεσμευτεί η Πολιτεία για την πιστή εφαρμογή της απόφασης αυτής. Η κίνηση αυτή από μόνη της θα δώσει το μήνυμα στην πανεπιστημιακή κοινότητα και στις Διοικήσεις των Πανεπιστημίων ότι ή Πολιτεία είναι αποφασισμένη να αναβαθμίσει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό. Δυστυχώς, κανένας Υπουργός Παιδείας  δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει το θέμα αυτό. Όσο για τους Πρυτάνεις, έχουν αναδειχθεί μέσα από αυτό το σύστημα και στην πλειοψηφία τους (εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων) δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να το πολεμήσουν.
Ο Έλληνας φοιτητής που έδωσε ένα αγώνα ζωής για να διασφαλίσει μια θέση στα Πανεπιστήμια βλέπει καθημερινά τα όνειρα του να καταπατούνται από ένα ανεξέλεγκτο Δημόσιο Πανεπιστήμιο που δεν τον σέβεται και δεν του διασφαλίζει τα αυτονόητα, όλα αυτά που το Φιλανδικό Πανεπιστήμιο προσφέρει για πολλά χρόνια τώρα.

Με εκτίμηση
Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Visiting Professor
Aalto University
School of Science and Technology
Department of Automation and Systems Technology
Information and Computer Systems in Automation
PO BOX 15500
FI-00076 AALTO
FINLAND

YΓ
Η παρούσα επιστολή απεστάλει σε ηλεκτρονική μορφή με όλους τους συνδέσμους μέσω της ιστοσελίδας http://www.primeminister.gr/contact/