Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2011

Oι θεματοφύλακες των "θεσμών" και "αξιών" του Δημόσιου Πανεπιστημίου


[Γεγονός]
O κ. Πρύτανης δήλωσε, σε εκπομπή του Super B στις 19/9/2011, την πρώτη κιόλας από τις δύο μέρες κατάληψης του κτιρίου της Διοίκησης, πως το κτίριο έκλεισε από μια «μικρή ομάδα φοιτητών» και μάλιστα με αμφίβολη νομιμότητα όσον αφορά τις διαδικασίες που ακολούθησαν οι φοιτητές. Επιπλέον τόνισε πως οι καταληψίες στο κτίριο Διοίκησης εξανάγκασαν δεκάδες, … δεκάδες υπαλλήλους και την Διοίκηση, να μείνει έξω και να μην εργασθεί. Θα σας πω ένα παράδειγμα …  (εδώ)

[Σχόλιο]
Τρείς βδομάδες τώρα, που τα είκοσι Τμήματα του Πανεπιστημίου είναι υπό κατάληψη, δεν άκουσα το Πρύτανη να αμφισβητεί ή έστω να ασχολείται με το νόμιμο ή
όχι της λήψης των αποφάσεων αυτών, ούτε να προβάλει Δημόσια τις συνέπειες αυτών των καταλήψεων. Δεν τον είδα να επισκέπτεται τα «δεκάδες … δεκάδες» υπό κατάληψη κτίρια για να διαπιστώσει αν η κατάληψη γίνεται από μικρές ή μεγάλες ομάδες φοιτητών. Και δεν τον άκουσα να καταγγέλλει στα ΜΜΕ τον εξαναγκασμό σε μη εργασία των εργαζομένων σε αυτά. Εκτός και αν ο κ. Πρύτανης μας δεν γνωρίζει πως και στα Τμήματα αυτά υπάρχουν εργαζόμενοι. Εργαζόμενοι που εκτελούν (ή τουλάχιστο η Πολιτεία τους έχει αναθέσει) πολύ πιο σοβαρό έργο από την εγγραφή των φοιτητών στο γραφείο φοιτητικής μέριμνας.

[Γεγονός]
Δημοσιογράφος : (…) γνωρίζω ότι πρόθεση σας είναι ότι δεν θα υπογράψετε τον Νόμο.
Πρύτανης: Εγώ έχω πει, και το λέω και εδώ, πως δεν θα παρανομήσω. Και κατά την γνώμη μου θα παρανομήσω, αν υπογράψω κάτι που είναι … αντισυνταγματικό. Μια τέτοια πράξη είναι η διαπιστωτική πράξη για την ύπαρξη της πενταμελούς επιτροπής που θα κάνει τις εκλογές για το Διοικητικό Συμβούλιο. Επομένως πράγματι είναι αλήθεια αυτό, και μάλιστα με έκπληξη σήμερα είδα ότι οι φοιτητές δεν το ξέρουν, γιατί οι φοιτητές νομίζουν, οτι εγώ είμαι άνθρωπος του Υπουργείου, κάνω αγώνα υπέρ του Υπουργείου, κ.λ.π. Αυτό αν θέλετε με προσβάλει κιόλας … (εδώ)

[Σκέφτηκα]
Σίγουρα μας χρειάζονται μερικά μαθήματα επί των βασικών αρχών οργάνωσης μιας Πολιτείας.

[Γεγονός]
Έκλεισα την τηλεόραση. Το κάνω όλο και πιο συχνά τελευταία. Και μαζί με αυτή κλείνω και τις όποιες ελπίδες είχα πως μπορεί αυτή η χώρα να τα καταφέρει.

Κλεάνθης Θραμπουλίδης
Καθηγητής
Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών
Πανεπιστήμιο Πατρών

Παρατήρηση
Σε περίπτωση μη συμφωνίας του κειμένου με την ηχογραφημένη τοποθέτηση το λάθος είναι στο κείμενο μου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου