Πέμπτη 1 Δεκεμβρίου 2011

Οι εκλογές για το Συμβούλιο Διοίκησης και ...οι υπόγειες διεργασίες - ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ



Αξιότιμε Κύριε Αντιπρύτανη,

Με αφορμή το μήνυμα σας για την επιτροπή βιοηθικής και την έκκληση που απευθύνετε στην Πανεπιστημιακή κοινότητα για συμμετοχή (εδώ), θα μου επιτρέψετε να σας υπενθυμίσω την υποχρέωση της Διοίκησης να ενημερώσει την Πανεπιστημιακή κοινότητα για μία άλλη επιτροπή, αυτή για τη διενέργεια εκλογών για το Συμβούλιο του Πανεπιστημίου Πατρών. Για την επιτροπή αυτή η Πανεπιστημιακή κοινότητα δεν ενημερώθηκε ούτε από την Διοίκηση του Ιδρύματος ούτε από την Πολιτεία, αλλά από ανακοινώσεις συνδικαλιστικών παρατάξεων και του συλλόγου μελών ΔΕΠ στην λίστα ανακοινώσεων του Πανεπιστημίου. Οι ανακοινώσεις αυτές, που στρέφονται κατά της επιτροπής και των μελών της με ένα εντελώς απαράδεκτο για Πανεπιστημιακή κοινότητα τρόπο, έχουν προφανή στόχο να προκαταβάλουν για μία ακόμη φορά, κατά την γνωστή στην Πανεπιστημιακή κοινότητα πρακτική, την ελεύθερη έκφραση των μελών της. Η ανακοίνωση μάλιστα του συλλόγου ΔΕΠ δημοσιοποιήθηκε στην κοινωνία, μέσα από τοπικά blogs (εδώ), σε μια προσπάθεια να περάσει την θέση του συλλόγου ως θέση της πλειοψηφίας της Πανεπιστημιακής κοινότητας.  Αποτελεί δε, όχι μόνο μια ακόμη προσπάθεια παραπλάνησης της τοπικής κοινωνίας από τον Σύλλογο μελών ΔΕΠ (εδώ), αλλά κατάφορο διασυρμό
των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας στα μάτια της κοινωνίας καθώς αυτή εμφανίζεται να υιοθετεί αυτού του είδους τις πρακτικές .
Δεν θα σχολιάσω την εν λόγω απόφαση του συλλόγου μελών ΔΕΠ. Έχω γράψει πολλά στο παρελθόν για την απαράδεκτη και τελείως αντιακαδημαϊκή νοοτροπία στην βάση της οποίας λειτουργεί. Θα σταθώ μόνο στις διατυπώσεις της μορφής «σύσσωμη η ακαδημαϊκή κοινότητα, Πανεπιστημιακοί, Φοιτητές, Εργαζόμενοι, εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή της στον νόμο 4009/2011» και σας υπενθυμίζω ότι η Πανεπιστημιακή κοινότητα ποτέ δεν είχε την ελευθερία να εκφραστεί δημόσια και δημοκρατικά για το εν λόγω θέμα. Όπως επεσήμανα δε και σε σχετική παρέμβαση μου με τίτλο «Προσχέδιο νόμου για την Ανώτατη Εκπαίδευση - Μύθοι και Πραγματικότητα» (εδώ) παρατηρώντας τη διαδικασία που ακολούθησαν οι Πρυτανικές Αρχές στο συγκεκριμένο ζήτημα είναι εμφανές ότι "δεν δόθηκε κανένα περιθώριο για γόνιμο διάλογο και ελεύθερη έκφραση των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας».

Κύριε Αντιπρύτανη,

Η «αμέλεια ή η ενσυνείδητη υποβάθμιση του θέματος» της διενέργεια εκλογών για το Συμβούλιο Διοίκησης του Πανεπιστημίου, από μέρους της Διοίκησης, αποτελεί όχι μόνο «χαρακτηριστικό μήνυμα των καιρών» αλλά κοινή διαπίστωση ότι συνεχίζουμε ως Πανεπιστήμιο να λειτουργούμε στη βάση πρακτικών που έχουν οδηγήσει το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο στην σημερινή του κατάσταση. Η «αμέλεια ή η ενσυνείδητη υποβάθμιση του θέματος», η οποία διαμορφώνει ευνοϊκό για υπόγειες διεργασίες προετοιμασίας για τις εκλογές αυτές κλίμα, «δεν συνδράμει στις προσπάθειες της» Ελληνικής κοινωνίας και του αισθήματος της Πανεπιστημιακής κοινότητας «να ευθυγραμμίσει το Ίδρυμά μας με τις θεμελιώδεις δεοντολογικές αρχές και πρότυπα» της διεθνούς πρακτικής λειτουργίας Πανεπιστημίων στην κατεύθυνση που η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε. «Τουναντίον, αποκλίνει από τις αρχές της διεθνούς κουλτούρας» και «ασπάζεται την προστιθέμενη αξία» μιας συνδικαλιστικής  πρακτικής που αποτελεί ακριβές αντίγραφο πρακτικών του χρεοκοπημένου πολιτικού συστήματος που οδήγησε και οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή. 

Κλεάνθης Θραμπουλίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου