Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Η υποχρέωση εφαρμογής των Νόμων και η “παραπληροφόρηση ορισμένων κύκλων”


Σε ανοικτή επιστολή τους προς τον Πρωθυπουργό της χώρας οι Πρυτάνεις του Πανεπιστημίου Αθηνών Θ. Πελεγρίνης και του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου Σ. Σιμόπουλος σημειώνουν:

“Αξιότιμε Κύριε Πρωθυπουργέ,
Ουδείς μπορεί να αμφισβητεί το αξίωμα ότι οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Ουδέποτε, οφείλουμε να σας διαβεβαιώσουμε, αμφισβητήσαμε την υποχρέωση εφαρμογής των νόμων, όπως η παραπληροφόρηση ορισμένων κύκλων διέρρευσε στην ανυποψίαστη κοινωνία μας.” εδώ


Η πραγματικότητα είναι "λίγο" διαφορετική                                                               
«Για μας, ανεξάρτητα από τη νομοθεσία, το πανεπιστημιακό άσυλο υπάρχει» δήλωσε ο Πρύτανης του ΑΠΘ (εδώ) 
«Κάποια κόμματα μας καλούν να μην εφαρμόσουμε τον νόμο. Κάποια άλλα μας ζητούν να εφαρμόσουμε όλες τις διατάξεις του. Κι έτσι εμείς βρισκόμαστε στη μέση και συνθλιβόμαστε.» Χρίστος Κίττας, πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών εκπροσωπώντας τους Πρυτάνεις εδώ
Δεν μπορώ να αποφύγω να σχολιάσω τον “ιστορικό ρόλο που διαδραματίζουν οι Πρυτάνεις στην παρούσα συγκυρία” Θ. Πελεγρίνης (εδώ)

Δεν ξέρω αν αμφισβήτησαν «την υποχρέωση εφαρμογής των νόμων» αλλά ξέρω πολύ καλά ότι οι Πρυτάνεις δεν διασφαλίζουν την εφαρμογή των νόμων της Ελληνικής Πολιτείας στο χώρο των Πανεπιστημίων. Και η Πανεπιστημιακή κοινότητα το γνωρίζει αυτό πολύ καλά, όπως πολύ καλά το γνωρίζει πλέον και η «ανυποψίαστη» κοινωνία. Όλα αυτά (εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και εδώ και …) είναι «παραπληροφόρηση»; Και αν ναι, γιατί αρνούνται χρόνια τώρα οι κ. Πρυτάνεις να απαντήσουν;

Και συνεχίζουν «Προκειμένου να αντιληφθείτε και εσείς, ως μέλος της πανεπιστημιακής κοινότητάς μας, τα δραματικά αδιέξοδα, στα οποία έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια εξαιτίας των ρυθμίσεων του νέου νόμου, σας επισυνάπτουμε γνωμοδότηση του (…) όπου επισημαίνεται η αδυναμία εφαρμογής του εκλογικού συστήματος που εισάγει ο νόμος αυτός.»
Είναι περίεργο πως οι Πρυτάνεις, τόσα χρόνια τώρα, δεν διαπίστωσαν τα δραματικά αδιέξοδα στα οποία έχουν περιέλθει τα Πανεπιστήμια εξαιτίας των καταλήψεων και της άσκησης βίας από οργανωμένες μειοψηφίες. Δεν διαπίστωσαν την απαξίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας, δεν  διαπίστωσαν την παραβίαση της ελευθερίας χιλιάδων φοιτητών και της πλειοψηφίας των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Γιατί εγώ δεν γνωρίζω καμία επιστολή Πρυτάνεων προς Πρωθυπουργό αυτής της χώρας για να αντιμετωπισθούν τα φαινόμενα αυτά. Δεν τους άκουσα να διαμαρτύρονται για την αντισυνταγματικότητα του φαινομένου των καταλήψεων. Δεν τους είδα να παραιτούνται, γιατί καταπατούνται βασικές προσωπικές ελευθερίες των μελών της Πανεπιστημιακής κοινότητας. Δεν τους άκουσα να διαμαρτύρονται στον Πρωθυπουργό της χώρας για την αντισυνταγματικότητα της άσκησης βίας στους χώρους του Πανεπιστημίου.

«Γιατί, κύριε Πρύτανη, δεν μπορώ να φανταστώ πως η ευαισθησία των Πρυτάνεων  αλλά και του κ. Χρυσόγονου, περί Συνταγματικότητας  φτάνει, την τόσο δύσκολη για την χώρα αυτή περίοδο, μόνο μέχρι τον έλεγχο συνταγματικότητας διατάξεων που τους διασφαλίζουν την καρέκλα τους (εδώ) και δεν τους απασχολεί το γεγονός ότι χιλιάδες φοιτητές μας εδώ και έναν μήνα εμποδίζονται, από μικρές ομάδες φοιτητών (σύμφωνα και με δήλωση σας εδώ), να συμμετέχουν στην εκπαιδευτική διαδικασία. Γεγονός που έχει καταστρεπτικές συνέπειες όχι μόνο για το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο αλλά κυρίως για το μέλλον της νεολαίας της χώρας μας.» (Η αντισυνταγματικότητα του Νόμου και η “κρατούσα άποψη” εδώ).

Όσο για την επίκληση τους στην διεξαγωγή διαλόγου («έτσι ώστε να μπορεί να γίνει ο διάλογος που απαιτείται για να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην εύρυθμη λειτουργία τους.») όλοι πλέον γνωρίζουν ποιος είναι ο διάλογος που διεξάγεται στον χώρο του Πανεπιστημίου και τον οποίο χρόνια τώρα επικαλούνται οι Πρυτάνεις κάθε φορά που η Πολιτεία προσπαθεί να αλλάξει κάτι στον χώρο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. (Ο Μύθος του διαλόγου εδώ)

Καλή Πρωτοχρονιά!

3 σχόλια:

  1. "(...) οι δύο αντιπρυτάνεις αποχώρησαν από την συνεδρίαση, τονίζοντας ότι «προασπιζόμενοι την εύρυθμη λειτουργία του Ιδρύματος μέχρι την οριστική δικαστική επίλυση του θέματος απέχουμε της συζήτησης του παρόντος θέματος». Το αποτέλεσμα ήταν βέβαια να μην εγκριθούν οι σχετικοί εκλογικοί κατάλογοι Κατόπιν τούτου, καθίσταται πλέον σαφές ότι δεν υπάρχει πρόθεση εκ μέρους της πρυτανείας να παραδώσει τους εκλογικούς καταλόγους, όπως η σχετική νομοθεσία ορίζει, για την εκλογή των εσωτερικών μελών του Συμβουλίου. "
    http://dl.dropbox.com/u/7158467/docs/23Dec2011Chania.pdf

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Επιστολή προκαλεί ρήγμα στο μέτωπο των πρυτάνεων
    ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_28/12/2011_467446
    "Μάλιστα, έχουν γίνει και συμμαχίες πανεπιστημιακών ώστε οι ψηφοφόροι του ενός να ψηφίσουν τον άλλο και το αντίστροφο.... Το παρασκήνιο στα ΑΕΙ δείχνει ότι πολλοί τον νόμο εμίσησαν, τη δόξα (και τα προνόμια) των θέσεων ουδείς."
    Διαφωνίες καθηγητών για τα μάτια του κόσμου
    Οι επισήμως πολέμιοι του νόμου μετέχουν παρασκηνιακώς στις εκλογές των ΑΕΙ
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_2_31/12/2011_467793

    ΑπάντησηΔιαγραφή