Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2011

Αυταρχισμός και Δημοκρατικά δικαιώματα. Παρελάσεις και κλειστά με αλυσίδες Πανεπιστήμια.

«Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν τις απόψεις τους» (εδώ) όταν αυτό έχει σχέση με την «παρεμπόδιση τέλεσης μιας παρέλασης» (?), αλλά ήταν τόσα χρόνια κατοχυρωμένο συλλογικό, δημοκρατικό και προοδευτικό δικαίωμα όλων αυτών που επέβαλλαν τις απόψεις τους κρατώντας με αλυσίδες και λουκέτα κλειστά τα Πανεπιστήμια. Τι σημασία έχει αν μια μειοψηφία Πανεπιστημιακών τόσα χρόνια αναρωτιόμασταν αντιδρώντας στην άσκηση βίας στους χώρους του Πανεπιστημίου «Δίκιο έχει όποιος φωνάζει περισσότερο; Είναι δημοκράτες όσοι αντιμετωπίζουν το δημόσιο χώρο ως ιδιοκτησία τους; Και πώς μετριέται η πλειοψηφία;» (εδώ). Αλλά φαίνεται πως για αυτή την Πολιτεία μια παρέλαση με τους επισήμους στην θέση τους έχει περισσότερη αξία από ένα ανοικτό Πανεπιστήμιο. Πολύ σοφά ο λαός μας έλεγε «Ό,τι σπείρεις, θα θερίσεις».

Αναφορές
Ο Πρόεδρος της Πολιτείας, πολιτικά συνυπεύθυνος για την ταπείνωση και καταστροφή της χώρας (εδώ)
Γραπτή δήλωση Παπούλια γεμάτη οργή (εδώ) 
Παπανδρέου: «Αυταρχισμός είναι η προσπάθεια κάποιων να επιβάλουν τις απόψεις τους» (εδώ) 

 

 

Πέμπτη 27 Οκτωβρίου 2011

Οι εξετάσεις και οι αγώνες(καταλήψεις), η συνέπεια και η μειωμένη ευαισθησία στην αξιοπρέπεια, και Ο ΣΤΟΧΟΣ.

Αγαπητέ συνάδελφε,

Ισως μπορείς εσύ να δώσεις απάντηση στην ερώτηση «Ποιος είναι ο σκοπός της Πρωτοβουλίας;» Καθώς, όπως υποθέτω, ο στόχος της εκδήλωσης αλλά και της αποδοχής από μέρους σου της πρόσκλησης για  την εν λόγω παρουσίαση συμφωνεί απόλυτα με τον πρωταρχικό στόχο της Πρωτοβουλίας.

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

«Αυτός ο τόπος δεν είναι η Ελλάδα μου»


«Σαλπάρω ήρεμος για τον άλλο κόσμο. Αυτόν που αφήνω πίσω μου σίγουρα δεν είναι πια η Ελλάδα μου. Αυτός είναι άλλος τόπος με ανθρώπους άλλης φυλής. Δεν με αφορούν. Τι θέλω εγώ ανάμεσά τους; Να 'στε όλοι καλά.
Στον τάφο μου να γράψετε: Αντιστάθηκε 
το 1941-1944 στη ναζιστική κατοχή, 
το 1967-1974 στη στρατιωτική δικτατορία και 
το 1989-1996 στην ηθική σήψη. 
Μετά, στην πλημμύρα του άνοου, δεν υπάρχει αντίσταση και το μετά από την πλημμύρα αυτή δεν υπάρχει πια».
 
Το τελευταίο ιδιόχειρο σημείωμα του Γεώργιου - Αλέξανδρου Μαγκάκη με τίτλο «Η ζωή πάνω στο νήμα».

«Re:Κείμενο στήριξης από γονείς»  και η αποδοχή της κατάντιας μιας γενιάς      εδώ  
«Θανάσιμη αρρώστια της δημοκρατίας» του Γ.-Α. ΜΑΓΚΑΚΗ  εδώ

Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2011

Οι αλλαγές στην παιδεία και το πως συνδέονται με τις αλλαγές στην κοινωνία

Τίτλος τοποθέτησης: Οι αλλαγές στην παιδεία και το πως συνδέονται με τις αλλαγές στην κοινωνία:  «Use the ATM machine outsideεδώ ή εδώ

Η τοποθέτηση έγινε στα πλαίσια της ανοικτής εκδήλωσης-συζήτησης την οποία οργάνωσε την 14/10 ο σύλλογος φοιτητών του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών του Πανεπιστημίου Πατρών με θέμα «Οι αλλαγές στην παιδεία και το πως συνδέονται με τις αλλαγές στην κοινωνία». 

Στην εκδήλωση συμμετείχαν με ομιλία τους εκτός των άλλων και οι (με τη σειρά που μίλησαν)
Αντώνιος Τζές, Καθηγητής,  Πρόεδρος Τμήματος ΗΜ&ΤΥ,
Γεώργιος Παναγιωτάκης, Καθηγητής, Πρύτανης Πανεπιστημίου Πατρών,
Νικόλαος Σπύρου, Καθηγητής,
Κλεάνθης Θραμπουλίδης, Καθηγητής,
Πέτρος Γρουμπός, Καθηγητής,
Αθανάσιος Ε. Γιανναδάκης, Πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΕ,

Ζητήθηκε από τους ομιλητές να στείλουν τις τοποθετήσεις τους γραπτά.


Παρασκευή 7 Οκτωβρίου 2011

Η λογική σε αναγκαστική εφεδρεία και οι υβριστές του λαού

"ΟΙ Ελληνες θα ήταν ανήμποροι να κλέψουν, να τεμπελιάσουν, να ρίξουν το μορφωτικό και πολιτισμικό τους επίπεδο στο ναδίρ, αν οι νομοθέτες τους και τα εκτελεστικά τους όργανα δεν τους το επέτρεπαν.
ΑΥΤΗ τη χώρα, αυτούς τους Ελληνες, τους δημιούργησαν αυτοί που επί τόσα χρόνια είχαν στα χέρια τους τη δύναμη να νομοθετούν μ' αυτόν τον τρόπο, να αστυνομεύουν μ' αυτόν τον τρόπο, να ελέγχουν μ' αυτόν τον τρόπο και να εκτελούν μ' αυτόν τον τρόπο.
ΑΥΤΟΙ, οι θρασύτατοι πολιτικάντηδες (...), καλά θα έκαναν να ζητήσουν ένα μεγάλο συγγνώμη απ' αυτό το λαό. Για το πώς τον κατάντησαν. (...)
ΚΑΙ καλά θα έκαναν να του αδειάσουν τη γωνιά κρυπτόμενοι ή, στη χειρότερη περίπτωση, να σκύψουν και να τον υπηρετούν γονατιστοί για όσο χρόνο τους απομένει στην εξουσία. Χωρίς περιττές κουβέντες.
ΕΙΝΑΙ ντροπή τους που κατάντησαν τη χώρα έτσι. Και φοβερό θράσος να ενοχοποιούν γι' αυτό τα θύματά τους." το πλήρες κείμενο απάντηση στο "Η λογική σε αναγκαστική εφεδρεία" εδώ

Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Ομολογία πλήρους αποτυχίας και ο προϋπολογισμός της παταγώδους αποτυχίας

Υποστήριζα τέσσερεις μήνες πριν  «Άκουσα χθες τον Υπουργό Οικονομικών να λέει δημόσια πως αν δεν πάρουμε την δόση θα “κατεβάσουμε ρολά” στις 15 Ιουλίου. Και αναρωτήθηκα αν υπάρχει άλλο κράτος στον κόσμο όπου ένας υπουργός οικονομικών είναι ακόμη στην θέση του, παρότι ομολογεί ότι το αποτέλεσμα της δουλειάς του, του  προγραμματισμού του, διασφαλίζει τη λειτουργία του κράτους μόνο για 15 μέρες από την ημερομηνία της προγραμματισμένης καταβολής μιας δόσης (της 5ης!!!) σε περίπτωση που αυτή δεν δοθεί.» Σχήμα λόγου ή ομολογία πλήρους αποτυχίας (εδώ), συνέχεια: θα "κατεβάσουμε ρολά"  εδώ

Σήμερα τα στοιχεία αποτελούν επιβεβαίωση παταγώδους αποτυχίας.
Αν ένας οικονομικός διευθυντής υποχρεωθεί να καταθέσει ένα προϋπολογισμό που αναγνωρίζει παταγώδεις αποτυχίες σε όλους τους σχεδιασμούς και τα πλάνα του, το λιγότερο που έχει να κάνει είναι να παραιτηθεί. Αυτά όμως συμβαίνουν αλλού και σίγουρα όχι στο σάπιο Ελληνικό πολιτικό σύστημα. Και φυσικά δεν ισχύουν για τον υπουργό οικονομικών μας.
«Ο προϋπολογισμός του 2012 που πρόκειται να ψηφιστεί από τη Βουλή εντός του Οκτωβρίου είναι ένα σύνολο αποτυχιών.
Πρώτη και μεγαλύτερη αποτυχία η αδυναμία της κυβέρνησης να πιάσει το στόχο του ελλείμματος για το 2011.
Η δεύτερη αποτυχία είναι πως...

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2011

Καταλήψεις ΑΕΙ - Κύριε Πρύτανη, η Πανεπιστημιακή κοινότητα έχει προ πολλού απoλέσει την αξιοπιστία της ...

Γνώμη  Ελεύθερη Σκέψη  Best 
2η ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Κύριε Πρύτανη, κύριοι Κοσμήτορες, κύριοι Πρόεδροι των Τμημάτων,

Ένα μήνα μετά την πρώτη ανοικτή επιστολή (εδώ) που έστειλα σχετικά με τις καταλήψεις και στην οποία δεν πήρα καμία απάντηση και με αφορμή το δελτίο τύπου που μας κοινοποιήσατε την 30/9/20111(εδώ),  έχω να παρατηρήσω τα παρακάτω.

Για 4 εβδομάδες όλα τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας ήταν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών. Η εξεταστική διαδικασία δεν διεξήχθη με τεράστιες επιπτώσεις για τους φοιτητές μας και τους γονείς τους που βλέπουν τους κόπους τους και τις θυσίες τους για τη μόρφωση των παιδιών τους να πηγαίνουν χαμένοι, αλλά και για την Ελληνική οικονομία, καθώς χιλιάδες εργαζόμενοι ελάμβαναν τον μισθό τους χωρίς να εργάζονται, τη στιγμή που η χώρα δανείζεται με επαχθείς όρους για να ικανοποιήσει τις υποχρεώσεις της. Πολλά από τα Τμήματα του Πανεπιστημίου μας συνεχίζουν να τελούν υπό κατάληψη από ομάδες φοιτητών για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να μην διεξάγονται μαθήματα, εργαστήρια και εξετάσεις και να είναι πλέον εμφανής ο κίνδυνος απώλειας του χειμερινού εξαμήνου. Μάλιστα, σε ένα Τμήμα, η κατάληψη συνεχίζεται παρά το ότι η γενική συνέλευση των φοιτητών του Τμήματος αποφάσισε τη διακοπή της.

Κύριε Πρύτανη,

Δεν νοιώσατε 5 εβδομάδες τώρα την υποχρέωση να καταγγείλετε όλα τα παραπάνω φαινόμενα,