Τετάρτη 17 Ιουλίου 2013

Η ανάγκη της ρήξης με το βαθύ Πανεπιστήμιο

Αγαπητέ Γαβριήλ,

δεν σου έδωσα συγχαρητήρια για την εκλογή σου, αλλά σου ευχήθηκα καλή δύναμη και οφείλω να δικαιολογήσω την στάση μου αυτή. 

Πριν από δέκα χρόνια σε μια δημόσια παρέμβαση μου αναφέρθηκα στην ανάγκη αναδιοργάνωσης (re-engineering) του Τμήματος. Τα σχόλιαπου πήρα από τους συναδέλφους ήταν πολύ ενδιαφέροντα. Αλλά μέχρι εκεί. Ποτέ δεν τολμήσαμε ως Τμήμα τη ρήξη με το κατεστημένο που διαμόρφωσε και συντηρεί αυτή την κατάσταση.

Σήμερα 10 χρόνια μετά, η ανάγκη αναδιοργάνωσης εξακολουθεί να είναι ακόμη πιο επιτακτική. Είναι προϋπόθεση για την επιβίωση του Πανεπιστημίου και της χώρας.


Το βαθύΠανεπιστήμιο είναι εδώ για να αντισταθεί σε κάθε προσπάθεια αναδιοργάνωσης. Οι παγιωμένες δομές που ελέγχουν τα πάντα, από την διαχείριση και αξιοποίηση πόρων μέχρι τις εκλογές για κάθε θέση λήψης απόφασης ή άσκησης ακόμη και στοιχειώδους διαχείρισης δεν θα παραδώσουν τα προνόμια τους. Χρειάζεται ρήξη και σύγκρουση. Και χρειάζεται δύναμη για αυτό.
Το Τμήμα θέλει αναδιοργάνωση, από τις εκπαιδευτικές του δομές, τις Διοικητικές του δομές, τις κάθε τύπου υπηρεσίες του (ΔΣ, Τομείς, Εργαστήρια, Γραμματεία, ΚΥΠΕΣ, …).

Η ορθολογική, διαφανής και αποτελεσματική αξιοποίηση του κάθε είδους προσωπικού πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατό. Η «αβελτηρία, η κακοδιαχείριση και το αδιαφανές μοίρασμα της εξουσίας» πρέπει να σταματήσουν. Και είναι κακή επιλογή να αναμένουμε να επιβεβαιώσουν την ανάγκη αυτή τα αποτελέσματα της αξιολόγησης. Γιατί στην περίπτωση αυτή το βαθύ Πανεπιστήμιο θα συνεχίσει να αγωνίζεται να διαχειρίζεται και να ελέγχει την κάθε αξιολόγηση και την κάθε προσπάθεια αναδόμησης ώστε να την προσαρμόσει στα μέτρα του.

Σου εύχομαι για μία ακόμη φορά καλή δύναμη και θέλω να πιστεύω πως θα τολμήσεις την ρήξη με το βαθύ Πανεπιστήμιο.

Κλεάνθης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου