Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

Αξιολογήσεις … Επιθεωρήσεις και … Καραβανάδες

30 χρόνια πριν. Σαν σήμερα! Κέντρο εκπαίδευσης νεοσυλλέκτων. Ναύπλιο. Πρωινή αναφορά. Ο Λοχαγός μας ενημερώνει πως σε μια βδομάδα θα μας επισκεφθεί ο Στρατηγός για επιθεώρηση. Πήραμε αμέσως το μήνυμα. Μια βδομάδα μαρτυρίου για μας τους φαντάρους. Το στρατόπεδο έπρεπε να αλλάξει όψη. Ατελείωτες ώρες στις τουαλέτες, στα μπάνια (τα οποία ξέραμε πως θα έκλειναν μόλις καθαριζόντουσαν και μέχρι την επίσκεψη), τα μαγειρεία, τα εστιατόρια, ακόμη και τα χαλικάκια έπρεπε να μαζευτούν από τον προαύλιο χώρο. Τα οχήματα έπρεπε να λάμπουν, όλα, ακόμη και τα παροπλισμένα. Το στρατόπεδο σε μια βδομάδα είχε μια άλλη εικόνα. Δεν θύμιζε με τίποτε την ζοφερή καθημερινή πραγματικότητα.
Ο Στρατηγός ανέβαλε την επίσκεψη για μια βδομάδα. Μια βδομάδα χωρίς πρόσβαση στα μπάνια. Έπρεπε να μείνουν λαμπερά.
Τελικά η επίσκεψη έγινε. Όλα όπως είχαν προγραμματιστεί. Απίστευτο πρωινό, μεσημεριανό, γλυκά, φρούτα. Το στρατόπεδο σε τέλεια κατάσταση. Να αναρωτιέται κανείς «μα γιατί αυτοί οι φαντάροι θέλουν να φύγουν;» Τα οχήματα έλαμπαν, τι και αν τα περισσότερα δεν μπορούσαν να κινηθούν. 
Κάτι ξέφυγε από τον έλεγχο. Ένας φαντάρος αποκρινόμενος στην ερώτηση του Στρατηγού στην
απογευματινή συγκέντρωση αν υπάρχει κάποιος που θέλει να δηλώσει κάτι πήρε τον λόγο και ανέφερε πως η εικόνα του στρατοπέδου δεν είναι αληθινή, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Πολύ αργότερα αυτός ο φαντάρος κατάλαβε πως ο Στρατηγός το γνώριζε αυτό πολύ καλά. Το είχε ζήσει για πολλά χρόνια από άλλη θέση, πριν φτάσει εκεί.
Την άλλη μέρα έμαθε ακόμη κάτι. Στην πρωινή επιθεώρηση στους θαλάμους ο λοχαγός ήρθε στο κρεβάτι του και ανασήκωσε το στρώμα του. Υπήρχε μια σακούλα με 3 καρότα. «δέκα μέρες φυλακή». Μα κύριε Λοχαγέ, τόλμησε να ψελλίσει ο φαντάρος. «Άλλες δέκα μέρες» συνέχισε ο Λοχαγός και βγήκε από τον θάλαμο σίγουρος πως ο φαντάρος είχε πάρει το μάθημα του.
Η επιθεώρηση πέρασε. Το στρατόπεδο πολύ γρήγορα γύρισε στην καθημερινή του κατάσταση. Οι Καραβανάδες για μία ακόμη φορά τα κατάφεραν. Έκρυψαν όλα τα προβλήματα και τις «λαδιές» τους κάτω από το χαλί. Έδειξαν πως έχουν σε τέλεια κατάσταση το στρατόπεδο. Ετοιμοπόλεμο. Οι νέοι αξιωματικοί προσπαθούσαν να καταλάβουν γιατί προτάσεις που είχαν κάνει για να διορθωθούν κακώς κείμενα δεν είχαν υιοθετηθεί. Πήραν και αυτοί το μήνυμα τους. Όφειλαν να αποδεχθούν την κατάσταση αυτή όχι μόνο για να έχουν κάποια ελπίδα να … γίνουν Στρατηγοί αλλά απλά για να επιβιώσουν. Οι φαντάροι κατάλαβαν και αυτοί πως δουλεύει το «Σύστημα». Άργησαν πολύ όμως να καταλάβουν πως όταν έρθει η ώρα της μάχης αυτοί θα πληρώσουν με το μέλλον τους, με την ζωή τους. Οι Καραβανάδες πίστευαν και πιστεύουν πως θα είναι κριμένοι πίσω από τις δόξες των επιτυχημένων «επιθεωρήσεων». Εξάλλου η ώρα της συνταξιοδότησης τους δεν ήταν μακριά.

Σχετικές με την Αξιολόγηση παρεμβάσεις

1 σχόλιο:

  1. Το τέλος των πανεπιστημίων
    "Η ανώτερη εκπαίδευση του σήμερα προετοιμάζει τους νέους για έναν κόσμο που δεν υπάρχει πια, χρησιμοποιώντας μεθόδους 200 και πλέον ετών. ....
    Τα παραδοσιακά πανεπιστήμια σχεδιάστηκαν για να παράγουν πολλά αντίγραφα συγκεκριμένων τύπων ανθρώπων – δασκάλων, γιατρών, δικηγόρων, μηχανικών, κ.λπ. – οι όποιοι, αφού «γεμίσουν» τις μπαταρίες τους με γνώσεις, θα στελέχωναν συγκεκριμένες θέσεις της βιομηχανικής κοινωνίας και θα σταδιοδρομούσαν εκεί σε ολόκληρη τη ζωή τους.
    Ο σημερινός κόσμος είναι πολύ διαφορετικός. Καθώς ..." http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.paideia&id=27469

    ΑπάντησηΔιαγραφή