Πέμπτη 13 Νοεμβρίου 2014

Οι Eλληνες επιστήμονες ... έχουν εξοριστεί από την Ελλάδα

Για πάνω από 10 χρόνια δημοσιοποιώ τις θέσεις μου για τα προβλήματα του Ελληνικού Δημόσιου Πανεπιστημίου με την ελπίδα ότι η δημοσιοποίηση αυτή θα ενεργοποιήσει μηχανισμούς αναδιοργάνωσης και αλλαγής του πλαισίου λειτουργίας του ώστε να υπηρετήσει αποτελεσματικά της Ελληνική κοινωνία και τη χώρα.

Η Καθημερινή σε άρθρο της αναφέρεται στο τελευταίο βιβλίο του Ιωάννη Π. Α. Ιωαννίδη -τακτικού καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Stanford των ΗΠΑ- «Παραλλαγή πάνω στην τέχνη της φυγής και ένα
απονενοημένο Ριτσερκάρ» (Κέδρος 2014) που περιλαμβάνει δεδομένα που περιγράφουν μία πραγματικότητα με δύο όψεις: Τιμά τους Eλληνες επιστήμονες και ερευνητές, αλλά αναδεικνύει και τα προβλήματα του ελληνικού κράτους και του συστήματος οργάνωσης των ελληνικών πανεπιστημίων. Μεταξύ των άλλων σημειώνει (οι επισημάνσεις δικές μου):

«Οι καλύτεροι Eλληνες επιστήμονες έχουν μαζικά εξοριστεί από την Ελλάδα. Μια φθίνουσα μειονότητα εξακολουθεί να ζει στην Ελλάδα, συχνά σε συνθήκες σκληρής εσωτερικής εξορίας. Η έλλειψη χρηματικών πόρων, υποδομών και υποστήριξης για την επιστήμη και την έρευνα είναι βέβαια πασιφανής, αλλά δεν είναι ο μόνος λόγος γι’ αυτήν τη φυγή του καλύτερου δυναμικού που διαθέτει η χώρα. Θεωρώ ότι ακόμη χειρότερος λόγος είναι η έλλειψη συλλογικού κοινωνικού οράματος για την ανάδειξη της αριστείας και η εκτεταμένη επικράτηση των μετρίων στον ακαδημαϊκό, πολιτικό, και ευρύτερο κοινωνικό βίο που οδηγεί σε απαξίωση και μιζέρια. Αν και οι 336 αυτοί επιστήμονες είναι παγκοσμίως γνωστοί και διάσημοι, στον ελλαδικό χώρο, οι περισσότεροι είναι άγνωστοι, ενώ ακούγονται και επικρατούν κατά κόρον τα ονόματα μόνο διαφόρων ασήμαντων, φιλόδοξων και πολιτικά/συνδικαλιστικά/παραθρησκευτικά/ποδοσφαιρικά κ.λπ. δικτυωμένων» δήλωσε στην «Κ» ο κ. Ιωαννίδης. Και πρόσθεσε: «Εξίσου ασήμαντοι σε παγκόσμιο επίπεδο είναι και οι περισσότεροι που δρουν στο εξωτερικό, αλλά αναγνωρίζονται κατά καιρούς ως διακεκριμένοι από ελλαδικούς θεσμούς. Το ελλαδικό σύστημα έχει κατασκευάσει μια ανυπόστατη τεχνητή πραγματικότητα ακόμη και για τους Eλληνες του εξωτερικού. Η δεξαμενή μετριοτήτων ανατροφοδοτεί εσαεί τη μετριότητα σε θέσεις ισχύος». Πηγή: «Οι καλύτεροι Eλληνες επιστήμονες έχουν εξοριστεί από την Ελλάδα»
Η γείτονα χώρα κατάφερε να προσελκύσει διαπρεπείς επιστήμονες της από το εξωτερικό και να αναμορφώσει και αναβαθμίσει δραστικά τα Πανεπιστήμια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου