Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Πράξη 2η : Η επινοικίαση … και η ευθύνη του “Μπαλτά”

Συνάδελφος σε μήνυμα στο VIMA πριν δύο μήνες αναφερόταν σε φαινόμενα workplace bullying στα μικροπεριβάλλοντα του Πανεπιστημίου μας.

Bullying στο Ελληνικό Πανεπιστημιο; Bullying στο Πανεπιστήμιο Πάτρας;

”Στην πανεπιστημιακή κοινότητα πρώτη φορά το ακούω, είναι εξωφρενικό” αναφέρει μεταξύ άλλων ο Θάνος Βερέμης απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

Οι αρχές, λέει, ελπίζουν να βρεθούν κάποιοι που θα μιλήσουν.

Άδικα ελπίζουν. Η κατηγορηματική άρνηση των θεσμών ότι δεν υπάρχουν τέτοια φαινόμενα επιβάλει για μία ακόμη φορά την σιωπή των αμνών. Εκεί βασίζει εξάλλου την διάρκεια του το bullying.


Σε μήνυμα μου στο VIMA πριν 2 μήνες με τίτλο «Αυτοδιοίκηση στο Πανεπιστήμιο ή Πώς να φτιάξετε ένα νέο μεταπτυχιακό μάθημα»  έδινα μια αποδεδειγμένα αποτελεσματική συνταγή για να φτιάξετε ένα νέο μεταπτυχιακό μάθημα.

Στην 2η αυτή πράξη περιγράφω μια άλλη αποτελεσματική συνταγή για την “επινοικίαση” του μαθήματος.

Θέλετε να αναθέσετε ένα μάθημα σε μέλος ΕΔΙΠ; Είναι απλό. Διαλέξτε μια συνέλευση τομέα που θα λείπουν τα μέλη ΔΕΠ που έχουν σχέση με το γνωστικό αντικείμενο και περάστε με “συνοπτικές διαδικασίες” την ανάθεση σας. Αν κάποιος “περίεργος” συνάδελφος το ανακαλύψει αργότερα, εσείς έχετε όλα τα μέσα να τον αγνοήσετε.
Και αν επιμένει και φέρει το θέμα στην Γενική Συνέλευση του Τμήματος (εδώ) εσείς με μια κίνησα ΜΑΤ κάνετε ακόμη μια ανάθεση στο ίδιο μέλος ΕΔΙΠ σε μάθημα άλλου τομέα, καθώς ο Πρόεδρος περνάει τα θέματα με την σειρά που έρχονται στην Γενική Συνέλευση, πάντα σύμφωνα με τα πρακτικά. Μετά, με μια ακόμη κίνηση προτείνετε αλλαγή στον κανονισμό σπουδών (έστω και αν έχει αρχίσει το εξάμηνο) για να περιλάβετε το μάθημα αυτό στην πρώτη ομάδα μαθημάτων του τομέα σας … και ας υπάρχει πανομοιότυπο μάθημα στον τομέα.

Σημείωνε συνάδελφος στο μήνυμα του στο VIMA δύο μήνες πριν
«Μελετώντας την επιστημονική βιβλιογραφία για το θέμα έμαθα ότι οι Διοικήσεις συγκαλύπτουν τους θύτες με αποτέλεσμα να θυματοποιείται περαιτέρω το στοχευμένο άτομο.»

Στην ίδια Γενική Συνέλευση και σε διάστημα 5 μόλις λεπτών ο Πρόεδρος προτείνει και χωρίς καμία αντίδραση η ΓΣ αποδέχεται αίτημα συνανάθεσης σε μέλος ΕΔΙΠ και ταυτόχρονα προτείνει την απόρριψη χωρίς συζήτηση  αιτήματος για συνανάθεση, και όχι μόνο, σε μέλος ΔΕΠ με το επιχείρημα πως οι αναθέσεις έγιναν τον Ιούνιο της περασμένης χρονιάς.

Βέβαια σε κάθε περίπτωση την ευθύνη για την κατάσταση στο Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο την έχει αποκλειστικά το Υπουργείο όπως και την ευθύνη για την κατάσταση στην χώρα την έχουν αποκλειστικά οι Πολιτικοί.



Σχετικά κείμενα
Αυθαιρεσία Καθηγητών, “Φοιτητική Βία”: Δύο όψεις του ίδιου νομίσματος; εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου