Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Επίτιμοι Διδάκτορες – Μια άλλη διάσταση

Έγραφα πριν 4 χρόνια σχετικά με την αξιοποίηση διακεκριμένων συναδέλφων του εξωτερικού. 

«Η πράξη μας δείχνει πως το Ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο και γενικότερα η χώρα έχει μείνει πολύ πίσω στο θέμα αυτό ή μπορώ να πω πως κάνει ότι περνάει από το χέρι της προς την αντίθετη κατεύθυνση.» Πηγή

Πρόσφατα και με την ευκαιρία μιας άλλης πρότασης για  απόδοση τίτλου Επίτιμου Διδάκτορα έκανα την παρακάτω τοποθέτηση στην σχετική συζήτηση.

«Δεν είχα σκοπό να πάρω τον λόγο αλλά η αναφορά του κ. **** στην αξιοποίηση του προτεινόμενου ως συμβούλου για την διαμόρφωση προγραμμάτων σπουδών με προκαλεί. Με την ευκαιρία θέλω να υπενθυμίσω στο σώμα πως σε άλλες δύο απονομές τίτλου επίτιμου Διδάκτορα από το Τμήμα, και συγκεκριμένα στους κ.κ. Σηφάκη και Παπαδημητρίου, είχα προτείνει κατά την διαδικασία συζήτησης της
απόφασης για απονομή του τίτλου πως το τμήμα μπορεί και οφείλει να αξιοποιήσει τους διακεκριμένους αυτούς συναδέλφους στην διαδικασία αναβάθμισης του προγράμματος σπουδών του. Η πρόταση έγινε δεκτή από την γενική συνέλευση όπως θα γίνει και σήμερα. Αλλά η πράξη έδειξε πως έγινε δεκτή απλά και μόνο για να προχωρήσει η διαδικασία της υπερψήφισης της πρότασης. Και οι δύο συνάδελφοι, σε επικοινωνία που είχα μαζί τους, εξέφρασαν την διάθεση τους να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην διαδικασία αυτή και μάλιστα τόνισαν πως θα είναι χαρά τους να συνεισφέρουν.  Παρόλα αυτά, και παρά τα επανειλημμένα αιτήματα μου προς τον Πρόεδρο (ως παράδειγμα αναφέρω το ένα σχετικό αίτημα μου) και τη γενική συνέλευση του τμήματος αυτό δεν έγινε πράξη. Αυτό με κάνει να αμφιβάλω αν ο κύριος στόχος των ενεργειών αυτών είναι να επωφεληθεί το τμήμα ή στην πράξη πίσω από τις προτάσεις αυτές βρίσκονται σκοπιμότητες προσωπικής προβολής και αξιοποίησης.

Συνάδελφοι δεν χρειάζεται να ζητήσουμε από τον κ. Παπαλεξόπουλο να μας πει τα προβλήματα στο πρόγραμμα σπουδών μας και στην οργάνωση του τμήματος. Τα γνωρίζουμε όλοι μας εδώ και χρόνια. Μάλιστα δυο χρόνια πριν πολλά από αυτά κατέγραψε η εξωτερική αξιολόγηση του τμήματος. Και εμείς όχι μόνο δεν συζητήσαμε σε επίπεδο τμήματος  τις προτάσεις της αξιολόγησης αλλά ακόμη και η επιτροπή προγράμματος σπουδών δεν ανέφερε καθόλου στην πρόταση της για την αναβάθμιση του ΠΣ την έκθεση εξωτερικής αξιολόγησης και τα πορίσματα της. Δεν χρειαζόμαστε συνάδελφοι τον κ. Παπαλεξόπουλο να μας πει πόσο χρήσιμο είναι το λογισμικό στην ενέργεια, ούτε να μας πει αν το ΠΣ στην περιοχή αυτή θέλει δραστική αναβάθμιση και αναφέρομαι κύρια στο λογισμικό. Το λέει η διεθνής πρακτική.  Εχω προσωπικά επιχειρηματολογήσει πάνω στο θέμα αυτό επανειλημμένα εδώ και 10 τουλάχιστο χρόνια αλλά το τμήμα δεν έχει καμία πρόθεση και διάθεση να κάνει αλλαγές σε ένα σύστημα που είναι βασισμένο σε ικανοποίηση προσωπικών επιδιώξεων. Θα ψηφίσω υπέρ με την ελπίδα πως αυτή τη φορά και με δεδομένη την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα η ενέργεια αυτή δεν θα αξιοποιηθεί μόνο για προσωπικές επιδιώξεις.»

1 σχόλιο:

  1. Ηρθαν, είδαν, ...έφυγαν
    (...)Μένω και για ένα ακόμη λόγο. Οι άνθρωποι αυτοί μαζί με άλλους 8 εξίσου σημαντικούς επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, το 2010 ανταποκρίθηκαν τότε στην πρόσκλησή μου ως υπουργού Παιδείας να συγκροτήσουν το Εθνικό Συμβούλιο Ερευνας και Τεχνολογίας (ΕΣΕΤ). Αρνήθηκαν κάθε αμοιβή για την προσφορά τους στην προσπάθεια αναζωογόνησης της έρευνας στη χώρα μας. Ζήτησαν και πήραν... ακομμάτιστη λειτουργία και στήριξη της Αριστείας. (...)
    Οι κορυφαίοι αυτοί Ελληνες, εθελοντές στη στήριξη της χώρας μας δεν έτυχαν βεβαίως ευγνωμοσύνης! (...)
    Πηγή

    ΑπάντησηΔιαγραφή